zarovka sipka kafe
#Blog   #SSL   #HTTP/2   #Agile   #Team   #News #GTM   #GA   #HTML

Co jsme si odnesli z WebExpo 2017

WebExpo, prezentované také jako webová konference roku, se letos konalo 22. – 23. 9. v Lucerně v Praze.

webexpo01-1140x560.png

WebExpo, prezentované také jako webová konference roku, se letos konalo 22. – 23. 9. v Lucerně v Praze. Slibovalo sedmdesát řečníků a více než dva tisíce účastníků. I my jsme měli možnost se jí zúčastnit – jaké z ní máme dojmy a co jsme se dozvěděli?

Z velkého množství přednášek bylo možné přehledně vybírat, protože byly rozděleny do kategorií (Design, Development, Business a Other). Přednáškový maraton začínal v pátek v deset hodin a naše první navštívená přednáška byla What if I told you that HTTP can be fast?, kterou prezentoval Tomas Della Vedova. Jak název napovídá, jednalo se o kategorii Development, které jsme na WebExpu věnovali největší pozornost. Přednáška byla o frameworku fastify, o jeho srovnání s frameworkem Express a soustředila se na to, co stojí za jeho rychlostí. Z vyjmenovaných důvodů bylo nejzásadnější odstranění všech closures z kódu a použití JSON scheme místo obvykle používaného JSON.stringify(), který je při zpracování rekurzivní.

Z dalších přednášek bychom mohli vypíchnout Beyond Measure (Erika Hall), která upozorňovala na to, že big data nám simulují kvantitativní výzkum, který je však bez kvalitativního nic neříkající. Dále přednášky, které apelovaly na věnování se přístupnosti (zmíněny nástroje na testování tenon.io a lighthouse v devtools), zadání (nikoliv poptávce – přednáška Kvalifikovaným pohledem z okna) a SEO (rozdíly mezi procházením x indexací, přesměrováním x kanonizací a co patří x nepatří do sitemapy). Tyto základy zná pravděpodobně každý, ale stejně se ve firmách při vývoji opomíjí. Pro PHPéčkaře byla zajímavá přednáška od Martina Bohala, který popisoval funkčnost a důvody nových PSR-15 a PSR-17, které jsou zatím v draftu. Javascriptu se věnovalo více prostoru, velmi dobrou přednášku o ES2017 měl Ondřej Žára ze Seznam.cz, kde popsal hlavní novinky (async – await, řešení concurrency v JS pomocí shared memory) a dále novinky minoritní, ze kterých můžeme zmínit Trailing commas, na které jsme zvyklí z PHP.

Nejzábavnější z navštívených přednášek pro nás byla ta od Petra Pouchlého s názvem Vtáhněte je do hry, ve které nám ve stand-up comedy stylu vysvětlil důležitost onboardingu. V dalším sále nám Mark Robbins předvedl, jak vytvářet interaktivní emaily, kde celé know-how bylo v použití checkboxů / radio buttonů a CSS stylů – jednalo se o maximálně „geekovskou“ přednášku, kde byl pro ilustraci ukázán kompletní e-shop v e-mailu a hra Wolfenstein, taktéž pouze v rámci interakce e-mailu. Takto interaktivní e-maily sice budou aktuálně fungovat jen asi u padesáti procent klientů, ale podle Marka Robbinse to i tak stojí zato, protože tyto e-maily jsou opravdu efektní.

Co říct na závěr? Konference byla nabitá informacemi a určitě stála za navštívení. Je potřeba také zmínit afterparty, kde bylo možné potkat se s přednášejícími a doptat se na informace, které nezazněly v jejich prezentaci, případně nebyly zodpovězeny ve speakers corner. Kladně také hodnotíme časový harmonogram, který umožňoval klidný průběh celé akce a plynulou, nepřekotnou návaznost všech přednášek.

Záznam přednášek je ke shlédnutí zde: https://slideslive.com/webexpo/webexpo-2017