zarovka sipka kafe
#Blog   #SSL   #HTTP/2   #Agile   #Team   #News #GTM   #GA   #HTML

V kůži nováčka aneb první měsíce v naší partě

O tom, jak to vypadá, když k nám nastoupí nový kolega, co všechno během prvních pár měsíců zažije a s kým se potká, píše Ondra.

53709511_2200253783346315_3336342849074495488_n.jpg

Nástupní den je hned po pohovoru takový druhý osobnější poznávací den u nás. Kolem deváté hodiny se s naším nováčkem setkávám v zasedací místnosti a nad kávou probíráme agendu celého dne.

Vzhledem k tomu, že je potřeba podepsat velkou spoustu dokumentů, zabere nám administrativa a školení skoro celé dopoledne. Poté si předáme přihlašovací údaje do našich systémů a ukážeme si práci v nich. Určitě se tedy není potřeba bát, že bychom někoho posadili před počítač a nechali ho učit se plavat v našich vodách samotného. Pokud něco nefunguje, jak má, ihned se to snažíme napravit.

Před obědem máme většinou úvodní zaškolení za sebou a vyrážíme na Tour de A-WebSys. Začínáme na recepci u asistentky Peťky, se kterou se obyčejně všichni seznámí už na pohovoru, ale v nástupní den ještě raději připomínám, s čím se na Peťu obrátit a co přesně dělá. Pokračujeme do kuchyňky, která je po recepci snad druhá nejdůležitější sekce našich kanceláří, je tam kafe, ovoce a sladkosti. A ty samozřejmě všichni moc potřebujeme. :)

V kuchyňce si řekneme, kde co je, jak udělat tu nejlepší kávu a co všechno je možné vyčíst z naší nástěnky. Následuje exkurze do kanceláře jednatele Davida, místnosti s tiskárnou a představování kolegů. Počítáme s tím, že první den si jich nováček moc nezapamatuje, to je normální. Známe to všichni!

Po naší malé obchůzce je akorát čas na oběd, a tak s partou kolegů vyrážíme do některé z nedalekých restaurací. Chutný oběd není potřeba hledat daleko, v okolí kanceláří je prakticky na každém kroku nějaká restaurace. A pokud někdo preferuje vlastní výrobu, což respektujeme a oceňujeme, může se s jídlem usadit v kanceláři s několika dalšími kolegy, kteří si také raději uvaří sami. Na obědě většinou všichni vyzvídají, odkud náš nováček je, co dělal a co ho baví. Taková seznamovací klasika u jídla. :-)

Pro unavené chvíle po obědě máme připravený velký odpočívací vak v jedné z vývojářských místností. Následuje krátký souboj v šipkách nebo fotbálku. Pak přichází nejzajímavější část a já předávám nováčka do ochranných rukou jeho nadřízeného nebo jednoho z kolegů a ti ho zasvěcují do nové práce. Všechno postupně vysvětlují a ukazují na aktuálních případech.

Následující měsíc probíhá klasicky u všech nováčků i nenováčků stejně. Ráno se scházíme na kafe nebo čaj v kuchyňce, pracujeme, pak se vydáváme na oběd a po práci občas zajdeme na pub kvíz nebo zahrát fotbal a nějaké to pivo.

Zhruba v půlce zkušební doby se s nováčkem vždy já a někdo z kolegů nebo náš jednatel David scházíme a probíráme, jak se mu u nás daří, co se mu líbí a co mu naopak chybí, a snažíme se vše přizpůsobit k vzájemné spokojenosti. Nic není problém. :)

Další takové setkání probíhá před koncem zkušební doby a funguje prakticky na stejném principu. Vždy si chceme osobně říct, jak se nám společně pracuje a zda jsou obě strany šťastné a spokojené.

A je to! A tak se z nováčka stal nenováček a z nenováčka kamarád a my jsme rádi, že ho u nás máme. Parťák na nové pracovní výzvy, ale třeba i na fotbal nebo únikovku se nám hodí vždycky!