zarovka sipka kafe
#Blog   #SSL   #HTTP/2   #Agile   #Team   #News #GTM   #GA   #HTML

„Dostávám se k technologiím, které jsem dříve znal jen podle názvu."

S Adamem o prvních měsících v A-WebSys, začlenění do týmu, pracovních výzvách i nových znalostech.

artificial-intelligence-code-codes-34676.jpg
Po prázdninovém režimu je tu další ze série rozhovorů #humansofawebsys. Tentokrát jsme vyzpovídali Adama, který u nás pracuje jako programátor.

Jak bys popsal svůj první den v A-WebSys?
Sice mám necelý měsíc po zkušebce, ale všechno uteklo hrozně rychle. Přišlo tolik nových dojmů, poznatků a zkušeností, že si už úplně přesně nevzpomínám, jak to tehdy probíhalo. Přišel jsem na devátou, pak jsem četl a podepisoval spoustu papírů. Následovalo představování kolegů, ze kterého jsem si nejspíš nezapamatoval mnoho jmen, a pak jsem je postupně musel zjišťovat. Naštěstí je ve firmě hodně Martinů, což případné hádání jména značně ulehčí. Dál na řadu přišlo nastavování počítače a potom už výběr podniku, kam se půjde na oběd. Po obědě dostávám první cvičný úkol, odesílám první commit do repozitáře, píšu docházku, zapisuji hotové úkoly a jsem hladce v pracovním procesu.

Proč jsi se rozhodl pracovat zrovna u nás?
Důvodů bylo více, bydlím docela blízko kanceláří, takže mi cesta do práce nezabere ani 10 minut. Dále to byla práce na větších projektech, dříve jsem dělal spíš menší weby a cítil jsem , že tímto bych se mohl posunout dál. Výhodou také bylo, že z dřívějška jsem už jednoho z kolegů znal a nenastupoval jsem tedy do úplně neznámého prostředí. Oslovilo mě i neformální prostředí i tykání ve firmě. Nesmím také zapomenout na výbornou kávu z profesionálního pákového espresa, která mě po celý pracovní den udržuje v bdělém stavu :-).

Co jsi se u nás už naučil?
Díky práci na větších projektech se dostávám k technologiím, které jsem dříve znal jen podle názvu, například teď seznamuji s Elastic Search. Začal jsem více používat verzovací systémy a zvykám si na práci v týmu.

Co právě na práci v týmu nejvíce oceňuješ?
Je to především vědomí, že na žádný problém nejsem úplně sám. Mám kolem sebe kolegy, na které se můžu obrátit s žádostí o radu či pomoc a vím, že mi bude vyhověno. Další z výhod je zastupitelnost, odpovědnost neleží jen na jedné osobě, takže kdybych třeba onemocněl, můžu bych klidný, protože vím, že se na mě po návratu nesesype hromada nevyřešených úkolů.

Zvykání si na nové pracovní prostředí je vždy náročnější. Co Ti v prvních dnech u nás nejvíce pomohlo?
Ještě před nástupem mi byla hodně nápomocná nástěnka v Trellu, kde bylo vypsáno, co si musím do nástupu zařídit, jak to v firmě chodí a jaké budou mé povinnosti. I po nástupu jsem ji často navštěvoval, protože jsem si ještě vše nepamatoval. Dále hodně pomáhala i interní Knowledge Base, kde je vše z Trella a spoustu dalších věcí, ohledně nastavení programů a podobně. Většinu počátečních problémů jsem vyřešil takto. A s ostatními problémy mi ochotně poradili kolegové.

Jak po práci nejraději odpočíváš?
Různě a převážně aktivně; práce s klávesnicí není fyzicky příliš náročná a přebytečnou energii se snažím spotřebovat sportem, teď přes léto hraju několikrát týdně beach volejbal, v zimě to bude horší, to budu chodit jen jednou týdně na klasický volejbal do tělocvičny.

Co bys vzkázal někomu, kdo má zájem se k nám připojit?
Ať nastoupí :-) Dobrá káva, různorodá práce, pohodový kolektiv jsou myslím dobré důvody. Navíc v okolí je mnoho dobrých restaurací, které uspokojí široké spektrum chuťových preferencí.