zarovka sipka kafe
#Blog   #SSL   #HTTP/2   #Agile   #Team   #News #GTM   #GA   #HTML

Máme nový cluster!

O téměř roční spletité cestě k novému serverovému clusteru.

60917709_669851643470038_7384484993117978624_n.jpg

Cesta k novému serverovému clusteru, kterou Martin započal téměř před rokem, před pár dny dosáhla cílové rovinky. Nebyla to vždy procházka růžovým sadem, ale rozhodně to stálo za to!


“Už koncem roku 2017 jsme pocítili potřebu začít řešit nový cluster. Ten stávající odsloužil krásných sedm let a už nám pomalu přestával stačit. Je ale nutno říci, že svou funkci plnil zodpovědně a nikdy nás nenechal “na holičkách”. Ani jednou jsme nezaznamenali výpadek.”


Na sestavení a skvělém fungování našeho nového clusteru se kromě špetky štěstí největší měrou podílelo zejména to, že jsme vsadili na řešení s vysokou dostupností postavenou na technologii od HP. Cluster se skládá z diskového pole a třech serverů, navzájem se zálohujících, které dohromady tvoří základ pro virtualizační platformu od společnosti VMware.

 

Důležitým bodem, který jsme v rámci zavedení nového clusteru řešili, byla lokalita. Rozhodli jsme se ho vybudovat v nové fyzické lokalitě zejména proto, že si ten starý ponecháme pro interní potřeby a v případě výpadku nám poslouží jako tzv. “Disasters Locality” - místo, kde je možné obnovit služby při kompletní ztrátě lokality. Do teď se náš “Disasters Plan” spoléhal na kopii zálohovacího serveru v geograficky oddělené lokalitě, na kterém šlo obnovit omezený počet služeb, zbytek měl být řešen pomocí Cloudových služeb. Nový stav nám tedy dává mnohem větší flexibilitu. 

Po zhodnoceni našich požadavků jsme začali hledat možné řešení a dodavatele. Samozřejmě se nabízela možnost modernizovat vyzkoušenou konfiguraci, ale bylo pro nás zajímavější mít více možností.

 

“Po probádání možností, započítání počáteční investice a nákladů na údržbu a provoz, jsme se rozhodli, že pro naše potřeby a finanční možnosti je nejlepší architektura, kterou už známe. Diskové pole propojené se třemi servery a jako SW opět virtualizace od VMware. Ve výsledku jsme se rozhodovali mezi řešením od Dell a HP.”


Výsledná podoba clusteru je postavena na diskovém poli HP MSA 2052 s dvojitým kontrolerem a propojením pomocí SAS rozhraní rychlosti 12 Gbit/s (od každého serveru vedou dvě linky). Pole je obsazeno SSD a klasickými točivými disky, abychom vybalancovali poměr cena/výkon. V tom nám pomáhá i vlastnost pole - Tiering. Ten zjednodušeně hlídá, jak se data na discích používají a ty častěji používané umisťuje na SDD, ty méně používané na klasické. Hypervizory, tedy klasické servery, na kterých běží virtualizace, jsou HP Gen 10, osazené vždy 2 CPU Intel Xeon Silver a 256 GB RAM.