zarovka sipka kafe
#Blog   #SSL   #HTTP/2   #Agile   #Team   #News #GTM   #GA   #HTML

Pravidelná dávka znalostí

O tom, jak to u nás vypadalo posledních pár čtvrtečních dopolední...

školení.jpg

Předávání znalostí a chuť učit se novým věcem patří ke klíčovým aspektům na cestě k úspěchu. Tím se řídíme i u nás v A-WebSys, a tak není divu, že v posledních čtyřech týdnech trávili naši vývojáři čtvrteční dopoledne v zasedačce a předávali si své znalosti. V tomto období absolvovali blok tří školení, který by se dal souhrnně označit „Zefektivnění vývojového procesu“.


O tom, jak to vypadalo v praxi, píše náš Tomáš:

„Dlouhé roky jsme u nás ve firmě pro správu verzí primárně používali centralizovaný systém Subversion (SVN). Zhruba před jedním a půl rokem jsme se rozhodli vyzkoušet distribuovaný systém Git. Ten se nám nakonec osvědčil a my se jej rozhodli začít používat i v dalších projektech.


Během prvního školení jsme si povídali o rozdílech verzovacích systémů, jejich výhodách i nevýhodách, ale především jsme se zaměřili na základní a nejdůležitější vlastnosti a příkazy systému Git.

Jakmile jsme zvládli jeho základy, vrhli jsme se v první části druhého školení na GitFlow, který představuje konkrétní sadu pravidel a doporučení pro správu a kontrolu nad verzovaným kódem. Ve druhé části jsme si následně ukázali, jaké možnosti nám nabízí webový repozitář GitLab, jak s ním pracovat a čeho se naopak vyvarovat. Vše od základních nastavení jak samotného repozitáře GitLab, tak spravovaných projektů, až po různé statistiky a přehledy.

Celý blok jsme v rámci třetího školení završili zavedením automatizace do projektu pomocí nástroje pro průběžnou integraci, který je součástí webového repozitáře GitLab. Konkrétně jsme si představili a názorně ukázali, jak lze nechat automaticky otestovat kód pomocí UnitTestu, provést statickou analýzu kódu a vyexportovat projekt jako balíček pro nasazení na server.“